Texas Hold’em är den absolut mest populära och mest kända varianten av poker. Texas Hold’em, eller Texas som det ofta förkortas till, är på vissa sätt likt andra pokerspel. Men denna pokervariant har förstås vissa egenheter som särskiljer Texas Hold’em från andra sorters poker. I denna variant används t.ex. ingen joker och alla kort delas inte ut till respektive spelare utan en del av spelarnas ”hand” ligger som gemensamma kort på bordet.

Givare och mörker

Först väljs genom att t.ex. kasta tärning om vem som blir givare (dealer) i första rundan. Den som blir givare får en knapp markerad med ”D” för att visa att man har den positionen.

Efter att en givare har valts ut får första spelaren till vänster om knappen den lilla mörken och nästa därefter får den stora mörken. Mörkarna är en obligatorisk betalning för att få delta i en spelrunda. Den lilla mörken motsvarar hälften av stora mörkens värde. Efter varje spelrunda skiftas givare och mörkarna förflyttas ett steg medsols för att på så sätt skapa rättvisa i spelet.

Spelets gång

När knapp och mörker utdelats blandas kortleken och sedan delas två kort ut till varje spelare. Det är spelaren medsols gentemot stora mörken som är först ut att göra sitt drag. Vid ens tur har spelaren tre alternativ; kasta korten om man inte vill satsa något på denna spelrunda, syna genom att matcha minimi-insatsen som motsvarar stora mörken, eller öka insatserna som de andra spelarna sedan måste matcha om de vill vara med i spelrundan.

Om man inte vill höja insatserna men samtidigt matchar minimi-insatsen kallas det för att man ”checkar”. Om någon ökar insatserna måste de spelare som vill delta matcha eller öka insatserna för att kunna fortsätta, förutom vid ”all-in”, vilket betyder att alla pengar satsas.

När alla har matchat minimiinsatsen kommer vi till ”floppen” där tre kort från kortleken delas ut på bordet. ”Handens” styrka kan nu omvärderas. Därefter kommer vi till ”turn”, vilket innebär att ett fjärde kort läggs på bordet. På samma sätt som tidigare är det förste spelare medsols mot givaren som är först ut med sitt drag. Slutligen är det ”river”. Här delas ett femte gemensamt kort ut på bordet, Om nu alla spelare enbart checkar så visas allas kort och starkaste hand tar hem potten!

Bluffar och Tells – vad innebär det?

  Bluffen är en av de verktyg en skicklig pokerspelare har i sin verktygslåda. Pokerspelare bluffar, så enkelt är det En skicklig bluffare utnyttjar situationen, och de marker vederbörande har till hands, för att stjäla potterna. Att syna en bluff kan bli dyrt och det vet spelarna om och därför kan de låta bluffen passera om de inte är säkra på att sitta med den vinnande handen.

Bluff

Bluffar fungerar i regel bättre mot mer vana spelare. Det beror på att sämre spelare gärna synar, oavsett om vederbörande egentligen har något att vinna på det – men avslöjar istället bluffen och kan i slutänden vinna potten, mer på tur än på skicklighet.

Tell’s

Tell´s är vad som i regel avslöjar bluffaren. Tell´s är kroppsspråk och ticks som avslöjar spelaren. Det är också anledningen till att många spelare har solglasögon vid liveturneringar. Ögonen har en förmåga att avslöja pokerspelaren för pupillerna blir större när spelaren ser någonting vederbörande tycker om; till exempel ett par i Ess. Pokerface innebär alltså att man ska försöka avslöja så lite som möjligt genom sitt minspel undertiden man sitter vid ett pokerbord. En skicklig pokerspelare tittar mer på de andra spelarna vid bordet än på sina kort just för att lära sig vilka tell´s motspelarna har och utnyttja dessa till sin egen fördel när vederbörande tar beslut angående sitt eget spel.